OM ØJENSYGDOMME

 

top11_350x960px

SKELEN
Der er mange former for skelen. Alt efter hvordan øjnene står i forhold til hinanden kan man skele udad, indad, opad og nedad. Nogle former for skelen er tilstede hele tiden, andre kun en gang imellem, men alle former kan give dobbeltsyn.

SYNSFUNKTION

Hos et barn under 7 år er hjernens synsfunktion ikke færdigudviklet og hjernen kan beskytte sig mod dobbeltsynet ved at lukke for signalerne fra det ene øje. Synet på dette øje bliver derfor nedsat og man får et såkaldt dovent øje. Hvis barnet er under ca 7 år, kan man nå at rette op på det dårlige syn. Dette gøres ved at tvinge det dovne øje til aktivt at deltage i ”synsprocessen” ved periodevist at sætte plaster for det gode øje.

ARV

Ofte er der en tilbøjelighed til, at skelen går i arv. Hvis der er skelen i familien, anbefaler vi derfor at børnene undersøgeses. Omkring 4% af alle 4 års børn skeler og ca. halvdelen af dem udvikler et dovent øje, hvis de ikke behandles.

SMÅBØRNSUNDERSØGELSEN

Den vigtigste forebyggende undersøgelse er synsprøven i forbindelse med småbørnsundersøgelsen hos læge eller sundhedsplejerske.

BEHANDLING

Et dovent øje genoptrænes ved, at der sættes en klap for det gode øje. Andre muligheder Der er også mulighed for at genoptræne det dårlige øje ved at bruge kontaktlinser eller ved at dryppe det raske øje med nogle særlige dråber. Dråberne lammer det raske øjes linse, så øjet ikke kan se skarpt, og derved optrænes det dovne øje. Briller og operation Når det dovne øje er genoptrænet, kan man rette på at øjnene skeler. Det kan ske ved briller eller ved en kombination af briller og operation.

Læs mere om øjenundersøgelser her

GRØN
Grøn stær skyldes tab af synsnervens nervetråde og det er oftest fremkaldt af et for højt øjentryk. Men ca. hver 4. tilfælde af grøn stær har et øjentryk som ligger inden for normalområdet. Ligesom man kan have et højt øjentryk, uden at der kommer nervevævsbeskadigelse og synsfeltsudfald. Man regner med, at omkring 35-40.000 mennesker i Danmark har grøn stær.

FOREBYGGENDE UNDERSØGELSER

Hvis glaucom ikke bliver behandlet, så forsvinder synet langsomt. Til sidst er der blot kikkertsyn (som at se igennem et paprør). Da det centrale syn bevares til det sidste, vil man i mange tilfælde først sent bemærke, at man har fået grøn stær. Forebyggende undersøgelser er derfor vigtige.

SYGDOMMEN KAN BREMSES

Hvis øjenlægen konstatere ændringer i øjet, der kan resultere i grøn stær, påbegyndes en behandling og kontrol. Kontrollen består af periodevise eftersyn – oftest hver 3. til 6. måned – af synsfelt, øjentryk og synsnervens udseende. Grøn stær behandles først og fremmest med medicin i form af øjendråber. Når medicinsk behandling i sjældne tilfælde ikke er tilstrækkeligt kan et kirurgisk indgreb komme på tale.

Læs mere om øjenundersøgelser her

NETHINDESYGDOMME
Nethindesygdomme er den hyppigste årsag til blindhed i Danmark.

Eksempler på nethindesygdomme er: Nethindeløsning, aldersbetinget macula degeneration, nethindesygdom forårsaget af sukkersyge og nethindesygdom forårsaget af en eller flere blodpropper i nethindens kar.

MF-ERG UNDERSØGELSER

På grund af sin særlige interesse netop for nethindesygdomme har øjenlæge Ole Sjö anskaffet et apparatur til at foretage såkaldte MF-ERG undersøgelser. MF-ERG kan diagnosticere nethindesygdomme på et tidligere tidspunkt end andre undersøgelsesmetoder.

Læs mere om øjenundersøgelser her

AMD
Alersrelateret makula degeneration er en relativt almindelig nethindesygdom, der rammer hver 10. over 60 år. AMD er betegnelsen for sygdommen, som tidligere blev kaldt øjenforkalkning, men øjenforkalkning er et misvisende ord for tilstanden. Makula kaldes den gule plet på dansk og indeholder det område på nethinden, hvor det skarpeste syn dannes.

DEN FINDES I TO FORMER

AMD opdeles i hhv våd og tør AMD. Begge former giver nedsat syn med sløring centralt og dermed problemer med at genkende ansigter og læse. Man kan opleve forvrængninger således at lige linjer ser buede eller skæve ud og der kan være ændret farvesyn og nedsat konstrastfølsomhed. Ofte har man kun symptomer fra det ene øje.

Den våde form udvikler sig relativt hurtigt (uger til måneder) . Der dannes nye skrøbelige blodkar med tendens til væskeudsivning. Dette får nethinden til at hæve og sansecellerne kan gå til grunde.

Den tørre form udvikles gradvist (over flere år).

ÅRSAG TIL AMD

Man kender ikke årsagen til AMD. Rygning, arvelighed og almene sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk menes dog at være medvirkende faktorer.

BEHANDLING

Den våde AMD kan hvis den opdages i tide behandles med indsprøjtninger i øjeæblet. Stoffet påvirker dannelsen af nye blodkar.

Der findes ingen behandlingsmuligheder af den tørre form. Det tyder dog på sig at en bestemt sammensætning af vitaminer i høje doser kan sænke udviklingshastigheden hos nogle patienter. Det anbefales at man indleder et rygestop og i øvrigt holder sig sund ved kost og motion.

SVAGSYN

AMD kan nedsætte synet så det kræver særlige briller og synshjælpemidler at se. Man kan blive lysfølsom og kan få behov for filterbriller. Klinikkens optikere er uddannede i svagsynsoptik. Der ydes kommunalt tilskud til disse hjælpemidler. Man søger om tilskud sammen med optikeren.

Læs mere om Øjenlægens Optik her 

GRÅ
Grå stær er en tiltagende uklarhed i øjets linse. Oftest sætter forandringerne ind fra omkring 60-70 års alderen – i visse tilfælde tidligere. Grå stær kan i sjældne tilfælde være tilstede fra fødslen. Symptomerne på grå stær er tiltagende sløring som ikke kan korrigeres med briller. Ofte vil man også opleve blændingsgener fordi lyset brydes anderledes i den uklare linse.

OPERATIONEN

Når generne og synsnedsættelsen har nået et omfang, der giver daglige gener er tiden kommet til at overveje en operation. Grå stær opereres ved ultralydsnedbrydning af linsemassen samt udsugning af denne (metoden kaldes phaco-emulsifikation). Derpå indsættes en kunstig linse. Øjenklinikken Bellahøj opererer ikke for grå stær. Vi henviser i stedet vores patienter til hospital eller privatklinik. Kontrollerne efter operation foregår typisk i øjenklinikken.

BRILLER EFTER OPERATIONEN

Efter operationen vil ens egne briller ikke passe længere. Der går noget tid inden at synet er blevet stabilt efter operationen. Således bør en brilleudmåling tidligst finde sted 6 uger efter operationen. Brilleudmålingen kan foretages af din optiker. Grå stær kirurgen kan stile imod at man ikke har behov for brug af brille til enten at læse eller se langt. Og i nogle tilfælde kan man helt klare sig uden brug af briller efter operation for grå stær.

EFTERSTÆR

Ved operation for grå stær fjerner man den gamle grå linse og indsætter en kunstig. Man efterlader en del af linsens membran, da det giver støtte og stabilitet til den nye linse. Det er denne membran man får efterstær i. Efterstæren fjernes ved et kort laserindgreb hvor man med laser laver et hul i den uklare membran. Man skal have dryppet øjne med pupiludvidende øjendråber inden indgrebet.

Vi har anpart i en laser på Diakonissestiftelsen, Peter Bangs Vej 1, Opgang G. Laseroperationerne foretages som udgangspunkt 1. mandag i hver måned om aftenen.

Læs mere om øjenundersøgelser her

KERATOCONUS
Keratoconus betyder på dansk keglehornhinde. Ved keratoconus er hornhinden således kegleformet i stedet for, som normalt, at have nogenlunde samme tykkelse overalt. Hornhinden er den yderste klare hinde der dækker pupillen og regnbuehinden. Lyset skal brydes korrekt gennem denne hinde for at vi kan se klart. Hvis hornhindens form er ændret, kan man således opleve synssløring.

Ofte opdager man keratoconus ved at optikeren finder stor bygningsfejl, stor sideforskel i brillestyrke, lysfølsomhed eller nedsat syn der ikke kan korrigeres med briller.

Har man keratoconus skal man ofte have særligt udmålte optiske hjælpemidler for at kunne se klart, og ikke alle optikere har kompetencerne til udmåling af disse. Derfor får vores optikere henvist keratoconuskunder fra hele storkøbenhavn.

Der er mulighed for tilskud til synshjælpemidler når man har keratoconus.

Læs mere om øjenundersøgelser her